Rapsolja – det nya kökets olja...

Svensk Raps

Branschorganisationen Svensk Raps har påbörjat en 3-årig kampanj ”Rapsolja för hälsa och njutning”, för att öka kännedomen kring rapsolja och dess hälsosamma egenskaper. Kampanjen finansieras av EU och hela rapsoljebranschen. Projektet genomförs i samarbete Food & Friends, Svenska Kocklandslaget och Brand Marketing & Consulting (BMC).

Rapsoljan, och då framförallt den kallpressade, har gjort en kometkarriär både i hemmen och i restaurangköken. Anledningen är en idealisk kombination av nyttiga fetter, närodlade råvaror och nya spännande smaker. I dag breder rapsoljor i många smakvarianter ut sig både i butik och kökshyllor och det har blivit trendigt att använda denna gyllengula olja i all typ av matlagning.

Rapsolja brukar delas in i två kategorier, kallpressad och neutral rapsolja. Dessa skiljer sig både i användningsområde samt att de har helt olika smakegenskaper.

Neutral rapsolja

Den neutrala rapsoljan framställs genom att man värmer rapsen i en ångbehandling för att utvinna maximalt med olja ur varje rapskorn. Kännetecknande är en neutral smak som passar utmärkt till all typ av matlagning där man behöver matolja, såsom stekning, fritering, bakning, dressing och marinader.

Den neutrala rapsoljan är perfekt när man behöver ett matfett som låter de övriga ingrediensernas smaker spela huvudrollen utan att själv tillföra någon smak. Den är utomordentligt bra att steka i då den tål höga stektemperaturer utan att oxidera.

Kallpressad rapsolja

När man säger att en rapsolja är kallpressad innebär det att temperaturen vid pressningen har legat mellan 35-45 grader. Rapsfröna pressas mekaniskt i en press och det är där värmen uppstår naturligt av friktionen. På så sätt bevaras mer av smakerna, vitaminerna och antioxidanterna i oljan. Det här är en tidskrävande process som pressar ut tre droppar i sekunden, mindre än en deciliter i minuten och på en timme skapas fem liter av denna gyllene olja.

Den kallpressade rapsoljan är rik på smak och är perfekt att använda såväl till dressingar som till matlagning, bak och stekning. Vid kallpressning kan man inte utvinna all olja ur rapsfröna. Det är därför som kallpressad rapsolja är dyrare än neutral.

MORE RECENT NEWS