Nya ledare för Svenska Konditorlandslaget
SBK - Sveriges bagare & konditorer – har rekryterat de välmeriterade konditorerna Anders Oskarsson och Ted Johansson om att dom båda ska ta ledningen för den långsiktiga planeringen med Svenska Konditorlandslaget med målet att placera Sverige bland de ledande nationerna i Konditor-VM – Coupe de Monde de la Pâtisserie.
Anders Oskarsson och Ted Johansson är två av Sveriges mest kompetena och erfarna konditorer med tävlingsmeriter som börjar som juniorer i mitten 1990-talet. Förutom individuella meriter som Årets Konditor och World Pastry Chef of the Year, har de tävlat tillsammans internationellt och även varit medlemmar i Svenska Kocklandslaget. Ted har dessutom ansvarat för Nobeldesserten 2012 och 2013.
“Vi kommer att jobba i allt väsentligt tillsammans med laget, Anders och jag”, säger Ted. ”Än så länge är det här så nytt och vi kommer att forma vårt arbetssätt tillsammans med lagmedlemmarna. Jag kommer att ha den officiella rollen som ”President”, vilket innebär att jag har den officiella kontakten med tävlingsorganisationen för Coupe de Monde de la Pâtisserie.”
Kort om Anders
- Äger och driver Nilssons Konditori & Bageri i Oskarshamn sedan 1998. Det grundades redan på 1920-talet.
- 1996 – Juniorvärldsmästare i Marsipan
- 2014 – Silver i Culinary World Cup med Svenska Kocklandslaget
- 2015 – Vinnare av Årets Konditor
- 2017 – World Pastry Chef of the Year. Utnämnin av UIBC – International Union of Bakers and Confectioners
"Ted och jag känner varandra väl sedan många år tillbaka. Både som branschkollegor och från olika tävlingar. Det ska bli en spännande utmaning att forma laget tillsammans och jag hoppas att mina erfarenheter från internationella tävlingar ska komma till nytta” -Anders
Kort om Ted
- Grundade Lux Dessert & Choklad, som senare belv Dessert & Choklad Stockholm
- Har de senaste åren byggt upp och drivit Bageriet BAK i Hökarängen
- 1994 – Vinnare SM för Unga Konditorer
- 1995 – Vinnare NM för Unga Konditorer
- 1999 – Guld i Galerie de Kochkunst i Basel, med Svenska Kocklandslaget
- 2000 – Guld i Culinary Olympics, med Svenska Kocklandslaget
- 2002 – Guld i Culinary World Cup, med Svenska Kocklandslaget
- 2004 – Guld i Culinary Olympics, med Svenska Kocklandslaget
Projektledare för laget
Som projektledare och stöd till Anders och Ted kommer Evert Bränd att fortsätta och han kommer att vara ansvarig för allt praktiskt kring laget och samarbetet med sponsorerna.
Evert har lång erfarenhet som manager för kocklandslaget mellan 2000 och 2012 och har även varit delaktig i att grunda och starta upp Finska Kocklandslaget. Samarbetet mellan de nordiska kocklandslagen och sparringen vid nordiska tävlingar har starkt bidragit till att alla nordiska länder oftast ligger bland topp-10 i de globala mästerskapen Culinary Olympics och Culinary World Cup