Jordgubbspremiär idag! Kan det blir bättre?!

De svenskodlade bären tidigare än någonsin i år

Jordgubbspremiären 2014 firades idag, en av många välkomnad och efterlängtad premiär. På Moderna Museet fick press och gäster smaka på färska svenskodlade premiärjordgubbar från Eriksgården i Sjöbo.

Idag, den 27 maj arrangerade Bärfrämjandet den sedvanliga Jordgubbspremiären på Moderna museet tillsammans med kocken och krögaren Malin Söderström och Årets Konditor 2013 Patrik Fredriksson. Årets premiärgubbar var av sorterna Honeoye och Rumba, odlade på Eriksgården i Sjöbo.

De svenska jordgubbarna och andra svenskodlade bär har unika smaker och en speciell plats i svenskarnas hjärta. Efterfrågan på färska bär växer och odlarna utvecklar ständig nya och effektivare odlingsmetoder för att möta den internationella konkurrensen och konsumenternas sug efter färska svenska bär. Detta har bidragit till att säsongen för svenska bär har blivit längre.

Årets bärdesserter 2014

Årets Konditor 2013 Patrik Fredriksson och Malin Söderström som driver restaurangen på Moderna Museet presenterade på premiären Årets Jordgubbsdessert och Årets Hallondessert.

Årets Jordgubbsdessert 2014 skapad av Patrik Fredriksson

Krämig jordgubbsmousse med rabarber och pistage

Årets Hallondessert 2014 skapad av Malin Söderström

Hallonträngsel på lakrits- och lemoncurdtartlett

Premiärgubbarna

Honeoye - "Generöst sött och friskt med mycket bärsmak".

Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd. Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med väl integrerad friskhet.

Rumba - "Ett bär som på ett charmigt viss är för mycket och tar ohämmat för sig både i bredd och längd"

Årets jätte. Stora gigantiska, breda knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk, maffig med smak av solvarma sötmogna smultron och honung. Ett köttigt saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Eftersmaken hänger kvar i munnen.

Svenska bärfakta

  • Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än Apelsin.
  • Blåbär anses vara det nyttigaste bäret.
  • Nästan 8 av 10 kvinnor, 78 procent, anser att de stärker kroppens motståndskraft genom att äta bär.
  • 85 procent anser att det är bra för hälsan att äta bär, 91 procent av kvinnorna och 78 procent av männen.
  • När svenska folket väljer bär efter smak så kommer jordgubbar på första plats, tätt följt av hallon och blåbär.
  • 84 % av svenskarna tycker att det ska vara jordgubbar på en sommartårta.
  • Allt fler äter bär. Var fjärde person anger att de äter mer bär idag än för 2 år sedan.
  • Var tredje, 34 procent, äter bär till frukost minst en gång i veckan.
  • Var fjärde, 24 procent, äter bär till frukost nästan varje dag.
  • Nästan varannan, 45 procent, vill helst äta bär varje dag.

MORE RECENT NEWS